Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Dansk

ordbogen

ABC Ordbogen - (dansk, tysk, engelsk)

https://abc.ordbogen.com/

ABC-ordbogen er ordbogen.com’s velkendte indhold på en platform skræddersyet til at sikre dig og dine elever kvalitetsordbøger til dansk, engelsk og tysk.

 

 

campord

CampOrd 3.-6. klasse

https://campord.alinea.dk/phase/show/ord-1

CampOrd er en nyudviklet, digital undervisningsplatform til elever med ordblindhed/fonologiske vanskeligheder. Med andre ord henvender platformen sig specifikt til elever, som er testet i enten ’gul’ eller ’rød’ kategori i den tværgående ordblindetest (ordblindetest.nu). Herudover kan platformen naturligvis også anvendes til elever, som er vurderet ordblinde på baggrund af andre relevante tests.

Den tværgående ordblindetest kan gennemføres fra foråret i 3. klasse og op til de lange, videregående uddannelser. Testens målgruppe er dermed både børn, unge og voksne. Platformen CampOrd har samme udgangspunkt og kan altså også anvendes fra 3. klasse og fremefter.

I CampOrd undervises i tre relevante ordlæse- og stavestrategier med det formål at bibringe eleverne solide og overskuelige redskaber til at læse og stave ord.

Ud over platformen CampOrd er der udviklet 5 analoge elevhæfter, Ord 1-5, med tilhørende lærervejledning. Elevhæfterne og platformen supplerer hinanden, idet hæfterne understøtter arbejdet med den digitale platform og omvendt. Det er således de samme strategier og opgavetyper, som eleverne arbejder med i hhv. digitalt og analogt materiale. Den digitale og den analoge del kan enten anvendes i sammenhæng eller hver for sig.

Vi anbefaler dog, at de anvendes i sammenhæng, hvor hæfterne kan fungere som den specifikke, målrettede og lærerstyrede undervisning, og platformen kan fungere som konsolidering og overindlæring af de lærte strategier, fx i klassen eller i hjemmet.

 

 

ordheltene

Ordheltene

https://api.ordheltene.dk/

Ordheltene er et digitalt læremiddel til ordblinde elever på 1.– 5. klasses niveau. Ordheltene fås som app til iPad, samt en browserbaseret udgave optimeret til Chrome, Edge og Safari, på Chromebook, PC og Mac. Ordheltene tilgås via UNI-Login. 

Ordheltene kombinerer spildesign med forskningsbaserede læsestrategier (PHAST-systemet, kendt i Danmark som VAKS). Ordheltene er udviklet med støtte fra Undervisningsministeriet og Innovationsfonden, i samarbejde med ordblinde børn, undervisere og fagpersoner. Ordheltene er derved tilpasset arbejdet med ordblinde elever på skolerne. 

Ordheltene har inkorporeret tre fonologiske strategier (de tre første strategier i VAKS), som udgør grundlaget for læsning af ord. Disse ordlæsestrategier er personificeret i de tre ordhelte: Lydmesteren, Rimfeen og Vokaldetektiven. Personificeringen gør de ellers abstrakte ordlæsestrategier levende og nærværende for eleven, hvilket stimulerer den episodiske hukommelse, styrker den følelsesmæssige relevans og øger overførbarheden.

Der trænes genkendelse af vokalernes, konsonanternes lyde og lydrette ord med Lydmesteren, lydrette såvel som ikke-lydrette rimendelser med Rimfeen, samt vokalglidninger med Vokaldetektiven. På denne måde kommer eleven grundigt omkring de udfordrende aspekter af den danske fonologi.

Ordheltene kan anvendes i undervisningen, enten for sig selv, som supplement til VAKS, eller sammen med det gratis, papir-baserede undervisningsforløb Ordheltene fra Ordskoven.

Ordheltene gør det muligt for eleverne at få undervisning i læsestrategierne i klassen, og så træne strategierne efter timen. Elevernes resultater og udvikling registreres, så læreren løbende kan følge barnets udvikling når det ikke er på skolen.

 

 

e-reolen go

eReolen GO!

https://ereolengo.dk/

eReolen Go omfatter alle børnematerialer for de ca. 0-14-årige, der er tilgængelige på eReolen – dvs. e-bøger og lydbøger til almindeligt biblioteksbrug. Tilbyder i øjeblikket ca. 10.500 ebøger og 4.500 lydbøger på dansk. Login med UniLogin.
Udlån af bøger på eReolen Go er til fritidslæsning, ekstra læsning mv. og er ikke beregnet til undervisningsmaterialer og lærebøger.

 

 

bookbites

Bookbites

https://bookbites.com/bibliotek/

I Bookbites er der altid nok bøger til alle. BookBites indeholder Danmarks største samling af børne- og ungdomsbøger fra store og små forlag. 
Tilgængelighed til den rigtige bog på det rigtige tidspunkt er altafgørende for børns lyst til at læse. E-bøger findes i ubegrænset antal, og eleverne skal aldrig stå i kø.
BookBites samler og synliggør børns læsning, så de forbliver motiverede til at læse hver dag – uanset om bogen er analog eller digital.

Få gratis adgang i 30 dage: Den enkelte lærer kan få et prøveabonnement i sin klasse. Det varer 30 dage. Man vil modtage materialer (forældrebreve og info), som guider alle til at komme godt i gang. 

 

 

dsa

Dansk som andetsprog

https://dsa.gyldendal.dk/

På fagportalen dsa.gyldendal.dk findes en række forløb, der dels kan laves som samlede forløb fra start til slut og dels som enkeltaktiviteter med fokus på helt specifikke opgavetyper. Hvert forløb findes på to niveauer, hvor “let” primært bevæger sig på ordniveau og “svær” på sætnings- og tekstniveau. Niveauerne lægger sig op ad de fagformål, der er for faget dansk som andetsprog.

Forløbene bygger på den genrepædagogiske tænkning, hvor modeltekster og stilladsering er bærende elementer. Eleverne vil bl.a. blive præsenteret for teksttyper, som minder om dem, de vil møde i skolens øvrige fag. Igennem forløbene introduceres dels et nært hverdagssprog og dels det “skolesprog”, eleverne får brug for i den almene undervisning.

Portalen giver mulighed for, at eleverne også vil kunne arbejde selvstændigt med de enkelte forløbs aktiviteter. De fleste opgaver er selvrettende og alle instruktioner er indtalt, så man både kan lytte og læse.

De enkelte forløb følger ikke en egentlig progression, idet de må tage højde for løbende optag. 

DE ENKELTE FORLØB

Hvert enkelt forløb er forsynet med læringsmål for eleverne samt udførlige vejledninger til lærerne. Samtlige lærervejledninger giver forslag til en differentiering af undervisningen i et givent forløb.

 

 

dyr

Verdens Dyr

http://www.verdens-dyr.dk/

Om eksotiske dyr fra hele verden. Læs om mere end 280 forskellige dyr – fra anakondaer til zebraer – hør dyrestemmer, se tegnefilm og læs om spændende temaer. Interaktivt wiki-værksted. Masser af quizzer. Tre læseniveauer: megetlet/let/svært. Indtalt speak.

 

 

dyr

Danske Dyr

http://www.danske-dyr.dk/

Læs om over 670 forskellige dyr, hør fuglestemmer, se videoklip, tegnefilm og læs temaer om alt fra gamle husdyr til sommerfugle. Undervisningsforløb og aktiviteter til alle klassetrin. Masser af interaktive quizzer og opgaver til faglig læsning. Interaktivt Wiki-værksted, hvor eleverne kan skrive tekster og indsende billeder, videoer og lydklip.

Differentierede tekster på tre læseniveauer: meget let/let/svært. Indtalt speak.

 

 

frilæsning

Frilæsning.dk

https://frilaesning.dk/

Hensigten med frilæsning.dk er at bidrage til læselyst – både i skolen og
i fritiden. Der skal være noget for enhver smag på portalen, og det skal
være nemt at søge efter tekster, som passer til både interesse og
læseniveau. Alle elever skal få oplevelsen af at mestre læsning og få lyst
til at læse, fordi den enkelte elev kan:

  • Vælge mellem skøn- og faglitteratur.
  • Vælge genrer, emner og temaer efter interessere.
  • Læse på eget læseniveau.
  • Få hjælp til oplæsning af svære ord.
  • Indstille individuelt læselayout.
  • Få indflydelse på nye titler.
  • Læse korte og rigt illustrerede tekster

 

 

fagbog

fagbog.gyldendal.dk

http://fagbog.gyldendal.dk/

Digitale fagbøger og opgaver mm. Læs om alverdens emner i 112 digitale fagbøger inden for Gyldendals populære fagbogsserier. Elever på alle alderstrin i grundskolen kan finde fagbøger, som passer til deres niveau. Bøgerne spænder bredt indholdsmæssigt, så både elevernes interesselæsning og læsning med et fagligt sigte bliver tilgodeset. Samtlige bøger på portalen er indlæst af professionelle skuespillere, hvilket sikrer en god læse- og lytteoplevelse.

Alle bøger har tilknyttet opgaver på forskellige niveauer, som imødekommer forskellige læringsstile. Der er skriveværksted, hvor eleverne kan arbejde fagligt og kreativt med fagbøger, bl.a. med forfatterkursus og et helt skoletubeunivers. Generelt rummer portalen mange muligheder for at eleven arbejder producerende.

 

 

læs løs

Læs Løs

http://laesloes.gyldendal.dk/

Læsløs.dk er et stort online bibliotek til hele skoleforløbet. 

Grundpakken. Læsløs.dk et stort online bibliotek, som består af godt 200 bøger og tilhørende opgaver. Der er et rigt udvalg af de kendte og populære Dingoserier og en række fagbøger fra De små fagbøger og Første fakta. De fleste bøger er til indskolingen og mellemtrinnet. Der er interaktive opgaver til alle bøger og mulighed for at få læst enkeltord eller en hel side højt ved hjælp af syntetisk tale. Der kan søges på klassetrin, emne eller på en specifik serie. Eleverne kan med et enkelt klik føje en bog til Mine bøger, så de får samlet deres eget udpluk af bøger, som kan bedømmes med op til 5 stjerner, efterhånden som de får læst bøgerne. Eleverne kan indgå i en skriftlig dialog med læreren omkring en bog eller opgave.
De letteste bøger er indeholdt i dansk 0.-2.kl. Søg direkte på læsløs.dk og find alle bøger.

 

 

europas lande

Europas Lande - 3.-9. klasse

https://europas-lande.dk/

Europas-lande.dk er et digitalt undervisningsmiddel om landene i Europa, som vedligeholdes af Gyldendal.

Europas-lande.dk henvender sig primært til elever i grundskolens 3.-9. klasse. Det er ikke et system-undervisningsmiddel, men et supplement til undervisningen i fag som natur/teknik, geografi, samfundsfag, historie, religion, dansk og sprogfagene. Det betyder blandt andet, at brugen af websitet er meget fleksibel. Det kan eksempelvis bruges både alene og sammen med andre undervisningsmidler, og det kan bruges til både forløb eller til blot en enkelt lektions undervisning. Websitet kan også med stor fordel bruges tværfagligt.

Europas-lande.dk har udførlige beskrivelser af landene i Europa – om alt fra natur og miljø til befolkning, historie og økonomi. Hvert land er beskrevet i mindst 32 artikler på tre læseniveauer:

  • svært niveau – for lærere og de ældste elever
  • mellemniveau og let niveau – for elever i 3.-9. klasse.

Informationsniveauet og den sproglige kompleksitet stiger, efterhånden som man bevæger sig op i læseniveau. Svagere læsere vil derfor med fordel kunne læse en let udgave først og derefter fortsætte på mellemniveau og, måske, svært niveau. Læseniveauerne betyder også, at elever med forskellige læsekompetencer kan arbejde med de samme emner i samme undervisningssituation (undervisningsdifferentiering)

Udover landebeskrivelserne ligger der også forskellige temaer på europas-lande.dk. Temaerne tager fat på emner, der går på tværs af landegrænser. Det kan for eksempel være krige eller folkeslag. Ligesom landebeskrivelserne ligger også temaerne på tre læseniveauer.

 

 

dansk direkte

Dansk direkte - 4.-6. klasse

https://danskdirekte.gyldendal.dk/

På fagportalen danskdirekte.gyldendal.dk findes en række forløb, der er med til at give eleverne et sikkert, bevidst og levende sprog.

Dansk direkte er overskueligt, og de fleste forløb kan afvikles på en dansktime. Eleverne skal bruge sproget, undre sig over det, forstå regler og undtagelser – og de skal træne det, de har lært. 

Formålet er at styrke elevernes sproglige udvikling. De skriftlige færdigheder udvikles gennem korte forløb og emner inden for sprog, retskrivning, grammatik og skrivning. 

Sitet er afprøvet i fire 5. klasser.

Måske kender I allerede bøgerne i Dansk direkte-serien? Her får I alt det, I kender fra Dansk direkte og mere til. Der er nemlig flere digitale fordele: 

  • Videoforklaringer indleder hvert forløb.
  • Selvrettende opgaver sparer tid og letter responsen.
  • Digital opgaveopsamling skaber overblik og giver dokumentation for elevernes faglige udvikling

 

 

webprøver

Webprøver til dansk. 5.-6. – Skriftlig fremstilling

https://skriftligfremstilling5-6.gyldendal.dk

webprøver

Webprøver til dansk. 5.-6. – Retskrivning og læsning

http://webproevertildansk5-6.gyldendal.dk/

På webproever.gyldendal.dk får du et samlet overblik over alle Gyldendals webbaserede, prøveforberedende materialer, og du kan holde dig orienteret om nye prøverelaterede tiltag fra Undervisningsministeriet og Skolestyrelsen. Gyldendals webprøver omfatter bl.a. prøver til dansk i læsning, retskrivning og skriftlig fremstilling, webprøver til engelsk og webprøver, der svarer til den helt nye prøve i dansk til 10. klasse.

Gyldendals webprøver har samme opbygning, opgavetyper og varighed som folkeskolens afgangsprøver og giver dermed den bedst mulige forberedelse. Eleverne kan teste sig selv i prøvernes delområder, og læreren skal ikke bruge tid på at rette besvarelserne.

Indsætningsdiktater og tekstdiktater med tilknyttede retskrivningsøvelser til 5. og 6. klasse i 3 niveauer. Øvelserne er ikke bundet til klassetrin, men alene til det niveau eleven arbejder på. Der er øvelser inden for områderne: Bøj udsagnsord, Rigtig form, Ret en tekst, Find ordklassen, Sæt komma og punktum, Læseprøver, Læseprøver til 5. og 6. klasse, hvor der arbejdes med: At søge enkeltinformation i en tekst, At koble informationer, At læse tekst og grafik sammen, At tolke tekster, At danne inferenser, At sammenfatte ideen med en tekst, Individuel prøveafvikling. Eleven arbejder individuelt med de læseprøver, diktater og retskrivningsøvelser, som læreren tildeler den enkelte elev, hvilket sikrer, at eleven træner på et niveau, der passer til den enkeltes ståsted. Diktaterne bliver læst op, og eleven kan lytte til teksten det antal gange, han/hun har behov for. Teksterne i læseprøverne kan printes ud, så eleven undgår den vanskelige skærmlæsning.

Websitet udgør det nødvendige træningsmateriale, der skal sikre, at den enkelte elev udvikler sig og opnår bevidsthed om egne styrker og svagheder inden for områderne læsning og retskrivning.

 

 

dansk

dansk.gyldendal.dk 3.-6.kl.

http://dansk3-6.gyldendal.dk/

Kan anvendes som det bærende element i danskundervisningen. Over 75 færdige undervisningsforløb. Opgavebanken dækker danskfagets kerneområder med ex. forløb inden for læsning, litteratur, skriftlig fremstilling og kommunikation. Biblioteket har over 200 tekster – et unikt udvalg af den bedste og mest undervisningsegnede børnelitteratur, foruden arbejdstekster, billeder og lyd. Teksterne er stort set alle printbare. Hovedparten indlæst af skuespillere.

Børnelitteraturens billeder – et farverigt billedgalleri. Præsenterer eleverne for en visuel indgang til en række af teksterne i Biblioteket. DanskLex – et digitalt danskfagligt opslagsværk, hvor eleverne hurtigt og nemt kan finde forklaringer på en lang række af fagets begreber. Træningsdelen – arbejde med træning af retstavning, grammatik og tegnsætning med direkte respons til eleven. LæseCirkler – et interaktivt redskab, der kan hjælpe eleverne med at planlægge og stilladsere deres læsearbejde. Planlæggeren – et interaktivt redskab til lærerens planlægning af undervisningen. Inspiration til din danskundervisning – en samling af tips, citater, referencer, artikler og andre ressourcer til danskundervisningen.

 

 

 

danskbrikker

Danskbrikker

https://danskbrikker.gyldendal.dk/

Et univers til din stave- og grammatikundervisning.

 

 

 

legoglar

Leg og lær 0. - 6. klasse

https://legoglaer.gyldendal.dk/

Her finder du:

  • en bred vifte af aktiviteter til vuggestue- og børnehavebørn
  • et stort digitalt bibliotek med film, billedbøger, sange m.m.
  • udvalgte digitale værktøjer og apps, der åbner op for nye måder at lege og lære på
  • pædagogiske planlægningsredskaber, der kan bruges til at få overblik over årets aktiviteter og læreplanstemaer
  • artikler, der beskriver, hvad der rører sig på det pædagogiske felt her og nu.

 

 

kvikdansk

Kvikdansk

https://kvikdansk.gyldendal.dk/

KvikDansk er et træningssite med indbygget differentiering. Her kan dine elever træne stavning, grammatik og tegnsætning. Opgavernes sværhedsgrad tilpasser sig automatisk elevernes niveau. 

 

 

skr fremstilling

Skriftlig fremstilling

https://skriftligfremstilling5-6.gyldendal.dk/

Kom godt i gang med at skrive på mellemtrinnet